Remedii la domiciliu pentru hemoroizi – sunt ele eficiente?

Hemoroizii sunt o boală comună a civilizației – afectează deja aproape jumătate dintre polonezii adulți. Această afecțiune provoacă mult disconfort, de aceea remediile de casă pentru hemoroizi, care reduc inconvenientele simptomelor și îmbunătățesc funcționarea zilnică, devin din ce în ce mai populare. Care sunt remediile de casă pentru hemoroizi? Sunt ele eficiente și sigure pentru sănătate?

Hemoroizii – ce sunt ei?

Hemoroizii, sau noduli sângerânzi, sunt structuri fiziologice ale anusului – vase venoase pline de sânge. Funcția lor principală este de a sigila corect anusul, facilitând controlul deplin în procesul de eliminare a gazelor sau a scaunelor.

Există două tipuri de hemoroizi:

  • interni, localizați chiar sub mucoasa anală, practic imperceptibili și nedureroși;
  • externi, vizibili în zona anală, sunt ușor de recunoscut, provocând un mare disconfort și dureri sau sângerări în timpul scaunelor.
  • Ierburi utile pentru înmuiere

Există mai multe cauze ale hemoroizilor, dar acestea nu sunt explicate cu precizie. S-a documentat faptul că apariția hemoroizilor este favorizată, printre altele, de o alimentație deficitară și de un stil de viață sedentar. Ca urmare a afecțiunii rezultate, nodulii hemoragici se pot întinde dincolo de dimensiunea lor normală, revărsându-se cu ușurință cu sânge. Ca o consecință a acestui proces, apar simptome neplăcute, care includ mâncărimi și iritații ale zonei anale, sângerări, durere și disconfort în timpul scaunelor.

Remediile de casă pentru hemoroizi – sunt sigure?

Primele simptome sugestive de hemoroizi nu trebuie subestimate. Dacă se observă umezeală excesivă, mâncărime sau arsură în zona anală, merită să se folosească remedii simple de casă pentru hemoroizi. Acestea sunt eficiente și sigure atunci când începem să le folosim încă de la primele simptome ale bolii în curs de dezvoltare. Prin urmare, este extrem de important să menținem o igienă corespunzătoare a zonei anale, spălând aceste zone cu apă caldă sau cu un lichid adecvat destinat igienei intime.

Remedii la domiciliu pentru hemoroizi – care sunt cele mai bune?

Pentru a reduce riscul apariției hemoroizilor, este importantă prevenția, care se bazează pe evitarea ședințelor lungi sau pe schimbarea obiceiurilor de toaletă necorespunzătoare, cum ar fi împingerea sau reținerea excesivă a scaunului. De asemenea, este important să folosiți poziția corectă de defecare. În plus, există multe remedii casnice diferite și simple pentru hemoroizi:

  • Spălarea frecventă a zonei anale, de preferință cu apă rece, mai ales după fiecare scaun. Apa ameliorează mâncărimile și, de asemenea, închide vasele de sânge deteriorate;
  • Dacă nu vă puteți spăla, este bine să aveți la dumneavoastră șervețele sau vată înmuiată în extracte de calendula, aloe vera, coada-calului sau mușețel, deoarece acestea au efect antiinflamator și calmează iritația mucoasei, precum și mâncărimile și arsurile din zona anală;
  • așa-numitele „băi de înmuiere”, care presupun o baie în apă călduță (la o temperatură de aproximativ 40°C, timp de aproximativ 10-15 minute) și un decoct de, de exemplu, scoarță de stejar, salvie, gălbenele, mușețel sau un amestec din aceste plante;
  • realizarea de comprese cu gheață prin înfășurarea într-o batistă și aplicarea acesteia pe zona dureroasă timp de câteva minute;
  • Evitarea efortului fizic excesiv – o activitate regulată adaptată la capacitatea individului are un efect pozitiv asupra stării de bine și ajută la evitarea constipației;
  • Consumul de apă din abundență, cel puțin 2 litri pe zi, ceea ce va ajuta la înmuierea scaunelor.

În cursul tratării hemoroizilor și al prevenirii reapariției acestora, o dietă bine adaptată, bazată pe consumul de alimente bogate în fibre, joacă un rol important. Printre acestea se numără pâinea integrală, crupele, tărâțele, legumele, fructele și legumele. De asemenea, vă puteți ajuta cu suplimente de fibre disponibile la farmacie.

Remediile de casă pentru hemoroizi – pot înlocui o vizită la medic?

Remediile de casă pentru hemoroizi pot ajuta temporar prin reducerea simptomelor supărătoare ale afecțiunii, dar nu pot înlocui o vizită la medic. Aceasta este necesară, mai ales atunci când hemoroizii sunt însoțiți de dureri severe, sângerări sau umflături.

Specialistul este cel care va pune diagnosticul potrivit și va propune metoda de tratament optimă pentru afecțiunea noastră. Procedurile minim invazive includ gomajul sau scleroterapia. În cazuri extreme, medicul poate îndruma pacientul către o procedură chirurgicală care implică excizia hemoroizilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top