Mituri și Adevăruri despre Hemoroizi

Hemoroizii, sau noduli sângerânzi, sunt o boală foarte frecventă, dar destul de jenantă. Acesta este principalul motiv pentru care mulți oameni amână vizita la medic, expunându-se unor simptome destul de neplăcute. În jurul acestei afecțiuni s-au creat multe opinii neadevărate, așa-numitele mituri. Merită să aflăm care sunt faptele despre hemoroizi, deoarece unele mituri pot împiedica prevenirea, diagnosticarea și chiar tratamentul eficient.

Hemoroizii, sau noduli sângerânzi, sunt o afecțiune foarte frecventă, dar destul de jenantă. Acesta este principalul motiv pentru care mulți oameni întârzie să meargă la medic, expunându-se unor simptome destul de neplăcute. În jurul acestei afecțiuni s-au creat multe opinii neadevărate, așa-numitele mituri. Merită să aflăm care sunt faptele despre hemoroizi, deoarece unele mituri pot împiedica prevenirea, diagnosticarea și chiar tratamentul eficient.

MIT: HEMOROIZII SE MANIFESTĂ ÎNTOTDEAUNA PRIN DURERE.

Care sunt faptele? Simptomul hemoroizilor nu este întotdeauna durerea. Simptomele dureroase apar în cazul hemoroizilor externi, adică al venelor dilatate situate chiar sub pielea anusului. În schimb, hemoroizii interni care se dezvoltă în interiorul anusului nu provoacă, de obicei, durere.

MIT: HEMOROIZII POT DUCE LA CANCER ANAL.

Care sunt faptele? Hemoroizii, chiar dacă nu sunt tratați timp îndelungat, nu evoluează spre cancer. Un astfel de mit provine, probabil, din faptul că atât hemoroizii, cât și afecțiunile canceroase au ca rezultat sângerarea rectală sau sânge în scaun. Cu toate acestea, un pacient care observă astfel de simptome la el însuși ar trebui să consulte imediat un medic, deoarece este adevărat că, uneori, hemoroizii maschează prezența cancerului colorectal.

MIT: HEMOROIZII VOR APĂREA MAI DEVREME SAU MAI TÂRZIU LA TOATĂ LUMEA.

Care sunt faptele? Hemoroizii sunt o afecțiune care afectează multe persoane (unul din trei adulți), dar nu apar neapărat la toată lumea. Ei apar cel mai adesea la pacienții cu vârsta de peste 50 de ani, deoarece țesutul conjunctiv elastic din stratul submucos al rectului dispare odată cu vârsta. Cu toate acestea, cu un stil de viață sănătos și o dietă corectă, putem contracara eficient apariția hemoroizilor.

MIT: HEMOROIZII POT FI SIMȚIȚI DOAR CU DEGETUL.

Care sunt faptele? Nu întotdeauna suntem capabili să simțim hemoroizii cu ajutorul degetelor. Nodulii sănătoși sunt practic nedetectabili. Doar odată cu dezvoltarea inflamației anale apar durerea, mâncărimea și chiar sângerarea. Doar într-un stadiu avansat nodulii pot ieși în afară. Cu toate acestea, este recomandabil să consultați un medic la primele semne de inflamație.

MIT: HEMOROIZII POT FI VINDECAȚI PRIN REMEDII CASNICE.

Care sunt faptele? Remediile casnice, cum ar fi frecțiile sau compresele reci, pot ameliora doar temporar simptomele, dar nu înlocuiesc niciodată tratamentul recomandat de medic. Doar agenții farmacologici selectați în mod corespunzător sunt capabili să inhibe dezvoltarea bolii și, în consecință, să oprească disconfortul. Atunci când tratamentul conservator nu ajută sau când boala este avansată, poate fi necesară chiar și o operație de hemoroizi. De asemenea, trebuie să aveți grijă atunci când alegeți singuri preparatele de tratament. Deși puteți găsi în farmacii multe preparate specifice pentru hemoroizi, majoritatea dintre ele nu fac decât să amelioreze simptomele, nefiind în măsură să vindece boala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top