Hemoroizi – cauze și simptome. Cum se tratează hemoroizii?

Cei mai mulți dintre noi asociază hemoroizii cu durerea din zona anală și… jena. Problema hemoroizilor, așa cum sunt ei denumiți, poate afecta pe fiecare dintre noi. Ele sunt favorizate atât de un stil de viață sedentar, pe care îl duc tot mai mulți oameni, cât și de o alimentație deficitară. Aflați care sunt celelalte cauze și simptome ale hemoroizilor și aflați care sunt remediile de casă.

Cauzele hemoroizilor

În corpul nostru există noduli sângerânzi, care sunt localizați în canalul anal. Aceștia sunt mici și sunt plini de o anumită cantitate de sânge. Din păcate, uneori există prea mult sânge, ceea ce face ca nodulii să se mărească. Și tocmai acești noduli sângerânzi măriți sunt cei pe care îi numim hemoroizi (mulți oameni folosesc și termenul de vene varicoase ale anusului). Există două tipuri de hemoroizi: interni și externi. Aceștia din urmă pot fi pipăiți cu mâna și pot fi, de asemenea, văzuți de către medic în timpul examinării. Hemoroizii interni pot fi simțiți în timpul examinării prin anus cu degetul. Aceștia pot fi văzuți doar atunci când boala este avansată și hemoroizii prolapsează în afara anusului.

În ceea ce privește cauzele hemoroizilor, mărirea nodulilor sângerânzi este rezultatul unei creșteri a presiunii venoase, a unei staze în plexurile venoase rectale. Persoanele care duc un stil de viață sedentar, sunt obeze, au constipație frecventă, nu beau suficiente lichide și nu au grijă de alimentația lor sunt cele mai expuse riscului de boală hemoroidală. Apariția hemoroizilor poate fi influențată și de alte boli, cum ar fi ciroza hepatică. Genele sunt, de asemenea, importante – dacă rudele au suferit de această afecțiune, crește și riscul de apariție la noi.

Hemoroizii în timpul sarcinii sunt o afecțiune frecventă. Modificările hormonale, creșterea în greutate sau presiunea uterului mărit asupra vaselor de sânge sunt atunci responsabile pentru formarea hemoroizilor. De asemenea, afecțiunea poate apărea abia după naștere.

Hemoroizii au simptome foarte caracteristice:

  • Arsură și durere în anus – principalul simptom.
  • De asemenea, pot apărea mâncărimi și secreții/mucus.
  • Pacienții se plâng de sângerare în timpul defecației și de o senzație de defecare incompletă.
  • Inflamația afectează semnificativ bunăstarea și, dacă nu este tratată, boala se agravează. Medicul care tratează hemoroizii este un proctolog și merită să îl vizitați. Pe lângă un istoric medical, se efectuează un examen per rectal (examinarea cu degetul a anusului) și, în unele cazuri, sunt necesare diagnostice suplimentare (de exemplu, colonoscopie sau anoscopie).

De obicei, pacienții se prezintă la medic doar atunci când observă sânge în scaun. Aceasta este o greșeală. Cu cât ne decidem mai devreme să facem o examinare, cu atât tratamentul va fi mai scurt și mai puțin complicat și vom evita durerea. De asemenea, se poate dovedi că sângerarea însoțește o boală complet diferită, adesea amenințătoare de viață, cum ar fi cancerul colorectal, printre altele.

Tratamentul hemoroizilor

Multe persoane optează pentru remedii casnice pentru hemoroizi. Acestea sunt eficiente, dar, de obicei, doar în faza inițială a bolii. Printre acestea se numără, în primul rând, utilizarea de băi cu proprietățile valoroase ale unor plante precum salvia, mușețelul sau scoarța de stejar.

Produse utile:

-> Supozitoare, tablete și unguente pentru hemoroizi
-> Șervețele hidratante

Unguentele, supozitoarele sau comprimatele pentru hemoroizi funcționează bine și pentru afecțiuni minore. Durerea și senzația de arsură vor fi ameliorate cu ajutorul compreselor reci și nu puteți uita de o igienă intimă adecvată (detergenți blânzi, șervețele umede, hârtie igienică moale) și de lenjerie intimă permeabilă la aer. În plus, haine lejere, multe lichide și o dietă bogată în fibre. Ideea este de a îmbunătăți funcția intestinală și de a evita constipația. Alcoolul, ceaiul tare, cafeaua sau condimentele agravează simptomele bolii și sunt, de asemenea, factori de formare a hemoroizilor.

Stadiul tardiv al bolii necesită un tratament mai îndelungat sau mai complicat. În unele cazuri, pacientul trebuie să ia un antibiotic sau să se supună unei proceduri (aceasta poate include coagularea, scleroterapia sau terapia cu laser). Atunci când leziunile sunt mari, este necesară intervenția unui chirurg, așa că vizita la medic nu trebuie evitată pentru a nu risca să apară complicații dureroase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *